Sneller studeren via de Feynman Techniek

“Ik leerde vrij snel het verschil tussen de naam kennen van iets en iets kennen…” – Richard Feynman

Er bestaan twee soorten kennis en de meesten onder ons focussen zich op de verkeerde. De eerste soort focust zich op benamingen, definities, … De tweede soort focust zich op inhoud. Nobelprijswinnaar Feynman heeft onderzoeken verricht naar de verschillen en ontwikkelde een leerformule die hem in staat stelde iets beter te begrijpen dan de doorsnee persoon.

Dit wordt de Feynman Techniek genoemd, die je in staat stelt om sneller en begrijpend te studeren. En wat je wellicht leuk zal vinden aan de techniek, is dat het uiterst makkelijk is om toe te passen. De techniek kan snel aangeleerd worden om je kinderen of studenten in staat te stellen efficiënter te studeren. Je kan het ook toepassen in je eigen studie of zelfs werkomgeving. Het vermindert stress en je maakt minder kans om een burnout op te lopen.

“De persoon die zegt dat hij weet wat hij denkt maar het niet kan uitdrukken, weet meestal niet wat hij denkt… ” – Mortimer Adler

De techniek kent 3 basisstappen en 1 optionele stap:

STAP 1 : leg het uit aan een kind

Neem een leeg blad en schrijf over het onderwerp. Schrijf kort wat je over het onderwerp weet, alsof je het zou uitleggen aan een kind. Niet een intelligente volwassen persoon, maar een 8-jarige, die genoeg woordenschat en aandacht heeft voor basisconcepten.

Heb je je er ooit op betrapt dat je complexe woorden gebruikt en vakjargon om te maskeren dat je onvoldoende over het onderwerp weet?

Door het onderwerp uit te leggen aan een kind, forceer je jezelf om de materie op een dieper niveau te begrijpen. Kan je dit niet? Dan wordt het snel duidelijk welke aspecten van het onderwerp meer verduidelijking nodig hebben.

STAP 2 : Review

Via stap 1 merk je gaten in je kennis als je iets niet kan verwoorden, uitleggen of vergeet. Hier start het effectieve leerproces. Je zit vast dus ga terug naar de bron en herbekijk de leerstof tot je het wel kan verwoorden in eenvoudige bewoordingen. Door de grenzen van je kennis te identificeren, verhoog je je kansen om de kennis te begrijpen.

STAP 3 : Organiseer en vereenvoudig

Lees je notities luidop. Als de materie niet eenvoudig is of verwarrend klinkt, blijf vereenvoudigen tot het duidelijk wordt.

STAP 4 (optioneel) : Testen

Wil je echt zeker zijn, laat de tekst dan effectief aan een 8-jarige lezen of zoek een “testdummy” die niets van het onderwerp kent.

Deze techniek is niet enkel een succesvolle manier om te studeren, het zorgt ook voor een nieuwe manier van denken: je ideeën worden geanalyseerd en terug opgebouwd. Paypal- en Tesla- oprichter Elon Musk noemt dit “denken vanuit basisprincipes”. Dit soort denken zorgt voor een andere, betere manier van begrijpen. Je leert ook begrijpen waarom andere personen niet begrijpen waar je het over hebt.

Feynmans techniek beschouwt intelligentie als een groeiproces. De techniek kan voor vele zaken gebruikt worden: van een eenvoudig probleem tot quantumfysica begrijpen. Door jezelf te forceren om eenvoudiger te denken, zal je het ook beter kunnen onthouden.

3 mei 2017 Geen categorie Author: admin
Search Ont-keten
Share:
Profiles:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website. Update my browser now