Het NLP- bos en de bomen ...

Gooi NLP op het “World Wide Web” en stel vast dat het acroniem voor “Neuro Linguistic Programming” heel wat controverse oproept. Wikipedia spreekt zelfs ronduit van pseudowetenschap. Dit is deels te wijten aan agressieve marketingstrategieën en onvoldoende opgeleide coaches die profiteren van het placebo-effect: “Wat de coachee denkt effectief te zijn, is ook effectief.” NLP, begin jaren 70 ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder is in de loop van de jaren haast een industrie geworden. Nochtans, het basisconcept van NLP is gebaseerd op het werk van vooraanstaande wetenschappers, zoals Milton Erickson (zie videofragment), grondlegger van de moderne hypnose, Virginia Satir (eerste uitgesproken familietherapeute) en Fritz Perl (Gestalttherapie).

Ondertussen maakt NLP ook deel uit van academische opleidingen. Verscheidene psychologen verstrekken ook NLP- opleidingen of integreren NLP in hun praktijk.

De criticasters van NLP wijzen naar extreme marketingsstrategieën en het “show- gehalte” die bepaalde NLP- kopstukken hanteren. Om een voorbeeld te geven: wil je een leuke en humoristische uiteenzettting, dan kom je bij Richard Bandler zeker aan je trekken. Ben je geïnteresseerd in een mega “guru- achtige” show, dan kom je bij Tony Robbins. Wil je een meer academische of wetenschappelijke inslag, bekijk dan het wetenschappelijk onderbouwd werk van Robert Dilts. Ook het werk van erkende psychiaters zoals Martin Seligman, Gunther Schmidt en Irvin Yalom hebben raakpunten met NLP. Bekende politici, zoals Bill Clinton, Barack Obama, Tony Blair, …, maakten gebruik van NLP-coaches tijdens hun campagnes. In de VS is NLP de laatste twee decennia zeer populair in de advocatuur. Bekende personen zoals Oprah Winfrey, Bill Gates, Tiger Woods, … werden opgeleid in NLP. Stand-up comedian Russel Brand heeft zijn verslavingen deels overwonnen door NLP.

In onze praktijk maken wij niet enkel gebruik van NLP, maar ook van hNLP, Neuro-Semantics, Familietherapie, Systemisch werk, Mindfulness. Niet omdat NLP niet werkzaam is; NLP vormt nog steeds de basis, doch de aanverwante en soms aangepaste technieken bieden een individuele meerwaarde voor de cliënt of student. Wij hebben nooit andere NLP- coaches of -trainers als concurrenten beschouwd. We zijn allemaal collega’s met éénzelfde doel. De andere (aanverwante) technieken werden nooit klakkeloos aanvaard. Ze werden kritisch belicht en in geval van meerwaarde geïntegreerd in onze praktijk.

hNLP

hNLP is ontwikkeld door John Overdurf en Julie Silverthorn. Traditionele NLP wordt gekenmerkt door een reeks technieken, toepasbaar op verschillende situaties. hNLP bevat een meer humanistische benadering. hNLP integreert quantumfysica, moderne neurowetenschap, en hypnose.

Neuro Semantics

Neuro Semantics werd ontwikkeld door Dr. Michael Hall; deze heeft samengewerkt met Richard Bandler, grondlegger van NLP in de jaren 70. Hall kreeg de opdracht om NLP aan te passen aan de moderne noden. In opdracht van Bandler, moest nagekeken worden dat NLP beter academisch kon onderbouwd worden. Ook heeft hij gevraagd om het metamodel te herbekijken. Hall werd bijgestaan door Bob Bodenhamer, een NLP- kopstuk. Er is onenigheid ontstaan tussen Bandler en Hall, waarna Hall Neuro Semantics heeft ontwikkeld. Neuro Semantics is een zeer complexe materie die niet makkelijk te begrijpen is zonder NLP- of psychologie-achtergrond. Wij maken echter al geruime tijd gebruik van deze technieken met zeer bevredigend resultaat. Vooral de uitbreiding van het metamodel levert een enorme meerwaarde.

Familietherapie

Virginia Satir was een vooraanstaande psychologe uit de VS. Ze was de grondlegger van de gezinstherapie. Zij heeft baanbrekend werk verricht dat door Richard Bandler opgemerkt werd. Het werk van Satir is veelomvattend, en zo veel meer dan de onderdelen opgenomen in NLP.

Systemische werk

Systemisch werk gaat ervan uit dat je gevormd bent door je omgeving; het gezin waaruit je afkomstig bent en je huidige relatienetwerk. In systemisch werk daagt men je uit je hulpvragen in verband te brengen met je relaties: je partner, familie, vrienden.

 

 

Op regelmatige tijdstippen organiseren wij binnenkort thema- avonden of – middagen, waarbij bepaalde facetten uit de NLP en aanverwante technieken zullen belicht worden, zoals:

  • het metamodel
  • het miltonmodel
  • NLP- technieken
  • metaprogramma’s en MBTI

Hou onze nieuwsbrieven en aankondigingen op sociale media in de gaten. Tot dan!

6 mei 2017 Geen categorie Author: admin
Search Ont-keten
Share:
Profiles:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website. Update my browser now