Mijn inzichten over loopbaanbegeleiding

Sinds kort werk ik samen met AURES in het kader van inidviduele loopbaanbegeleiding met VDAB Loopbaancheques. AURES is actief over heel Vlaanderen en brengt samen met regionale coaches/counselars in kaart waar je talenten liggen. Samen zoeken we naar je doelen, verwachtingen en toekomst in je professionele leven. Dankzij loopbaancheques ontvang je 4 uur individuele coaching voor slechts 40 €.

Loopbaanbegeleiding is ontstaan in de Verenigde Staten en is rond 1970 overgewaaid naar het Verenigd Koninkrijk. In de loop der jaren is loopbaanbegeleiding steeds belangrijker geworden door de groeiende druk in de moderne werkcultuur.

Wat doet een loopbaancoach en kunnen ze een bijdrage leveren? Hieronder mijn inzichten over een kwalitatieve loopbaanbegeleiding:

 

Eerst en vooral, wat is loopbaanbegeleiding?

 

In mijn werkzaamheden maak ik een onderscheid tussen coaching en counseling. Vaak wordt alles wel eens samengevoegd onder de noemer coaching, terwijl er volgens mij een fundamenteel verschil is. Coaching neigt naar een oplossingsgerichte aanpak, waarbij de client concrete stappen worden voorgelegd, die kunnen genomen worden om doelen te realiseren. Counseling echter is meer procesgericht: je kijkt naar bekwaamheden, motivatie, … en begeleidt de client in hun zoektocht. Je gaat als counselor ook na dat er emotionele of psychologische issues zijn die ambitie in de weg staan. Ik beschouw mijn aanpak als een mix van beiden, afhankelijk van de situatie en de vraag van de client.

 

Wat zijn de gebruikelijke misvattingen omtrent loopbaanbegeleiding?

 

Het is een misvatting dat de loopbaanbegeleider met jou op zoek gaat naar een nieuwe job of een andere invulling in je huidige job. De loopbaanbegeleider zoekt samen met jou naar uitdagingen, belemmeringen, nieuwe doelen, … in je huidige job. Je issues in je huidige carrière worden ook niet opgelost door middel van één sessie.

 

Wanneer is loopbaanbegeleiding nuttig?

 

Naar mijn mening kan loopbaanbegeleiding nuttig zijn op elk moment in je professioneel traject.

 

Wanneer is het niet ideaal om loopbaanbegeleiding aan te vragen?

 

Wanneer je het gevoel hebt dat je een depressie of burnout hebt, is het aangeraden dat je hier eerst aan werkt. Wanneer je hersteld bent, kan je je terug volledig focussen op je carrière. Twijfel niet om bij burnout, werkstress of depressie een burnout coach/counselor te raadplegen.

 

Een ultieme tevredenheid in je loopbaan, bestaat dit?

 

Wanneer je echt plezier hebt in je werk, voelt het niet als werk aan. In dat geval voel je overeenstemming tussen je werk en je waarden. Wanneer je een voldaan gevoel krijgt van je activiteiten op de werkvloer, dan is je werk een extensie van je waarden.

23 augustus 2017 Geen categorie Author: admin
Search Ont-keten
Share:
Profiles:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website. Update my browser now