Drie vragen die je jezelf kan stellen bij het overwegen van een carrièreswitch

Je gaat werken met een onbevredigd gevoel over je loopbaan? Je kent een kennis die een succesvolle carrièreswitch gemaakt heeft; enerzijds ben je jaloers, anderzijds bewonder je de durf om te veranderen? Je vindt dat je te weinig verdient?

Wat de oorzaak ook is, het is een normale vraag: “Kan ik me beter vinden in een andere job? Is het tijd voor een loopbaanverandering? Volgende drie vragen doen je inzien dat dit slechts een impulsieve gedachte is of een ernstig signaal.

 

Wat zijn mijn huidige prioriteiten? En zijn deze in overeenstemming met mijn huidige loopbaan?

 

Een carrièreswitch heeft een impact op drie elementen: een voldaan gevoel, financiële armslag en tevredenheid/tijdinvulling. We willen allemaal gelukkig, welstellend, gezond zijn maar bij loopbaankeuzes zijn soms compromissen nodig. Als je de drie elementen rangschikt, wat kreeg de meeste prioriteit? Er is geen juist antwoord, dit is een persoonlijke keuze.

Als je je niet tevreden voelt, maar je huidige job voldoet aan de elementen die jij belangrijk vindt, dan is het een verstandige keuze om bij je huidige job te blijven. Als je huidige job niet overeenstemt met je prioriteiten, kan je een carrièreswitch overwegen.

 

Zijn mijn issues specifiek voor de werkomgeving of bepalend voor mijn loopbaan?

 

Issues, specifiek voor een werkomgeving zijn: een slechte manager, wantrouwen tussen collega’s of een “over mijn lijk”- mentaliteit. Bij deze issues, kan het beter zijn om van job te veranderen in dezelfde sector, of op een andere afdeling. Heb je issues, die niets met de werkomgeving te maken hebben, dan is er niets mis mee om een totaal andere carrière te ambiëren.

 

Wat wil ik doorstaan om te krijgen wat ik wil?

 

Ondervind je een mismatch tussen je prioriteiten en je huidige job, dan kan een carrièreswitch aan de orde zijn. Je huidige loopbaan stemt niet overeen met je eigenheid en je toekomstbeeld, dus verandering kan positief zijn voor jou. Voor je impulsief een nieuwe richting ingaat, denk even na over wat nodig is om je doel te bereiken. Mogelijk moet je je netwerk verruimen of gebruiken. Misschien moet je wel angst overwinnen, afwijzing aanvaarden en een tijdelijke onzekerheid aanvaarden in afwachting van je doel. Hou het doel voor ogen, denk aan de voordelen om dit doel te bereiken.

De eerste stap van een tocht, is jezelf afvragen dat je die tocht echt wel wil maken. Ben je bereid om stappen te zetten om je loopbaan te verbeteren? Of ben je eerder tevreden met je huidige status? Bij Ont-Keten helpen we jou bij loopbaankeuzes. Vraag loopbaancoaching aan en investeer slechts 40 € voor vier uur begeleiding. Op de website van VDAB vind je meer info over loopbaancheques.

12 juni 2017 Geen categorie Author: admin
Search Ont-keten
Share:
Profiles:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website. Update my browser now