Een “drie-stappen” strategie om efficiënt te studeren, zonder burnout

Studeren vergt een gestructureerde aanpak. Het ideale studiescenario kent elke student: een regelmatige studie doorheen het schooljaar en geen last-minute aanpak.

Burnout en uitstellen: een slechte strategie!

De typische aanpak is: jezelf omringen met studieboeken en notities, alle sociale activiteiten en leuke dingen bannen, zelfverwijt dat je afgeleid wordt of tijd verliest. Eigenlijk is het een vicieuze cirkel: je raakt afgeleid en dwingt jezelf om meer geconcentreerd te zijn en langer te studeren. Je raakt mentaal uitgeput en je raakt nog meer afgeleid; je krijgt een schuldgevoel waardoor je je nog meer isoleert. Een studie burnout kijkt om de hoek. Het is moeilijk te geloven dat je meer kan studeren door minder te studeren.

De oplossing is eenvoudig: beperk je studietijd en studeer met hogere kwaliteit.

STAP 1 :  plan je studiemomenten, zodat je tijd kunt vrijmaken voor rustmomenten

De grootste vergissing die je kan maken, is denken dat je non-stop kan studeren. Het gaat wel, maar na een tijdje heeft het geen zin meer. Beschouw het als een loopwedstrijd: je kan zeer intensief gaan, maar na verloop van tijd moet je lichaam rusten om daarna terug tot het uiterste te gaan. Is je tempo te hoog, dan kan je uitgeput geraken voor je de aankomstlijn bereikt. Krijg je tegenwind, dan moet je je tempo aanpassen om niet opgebrand te geraken.

STAP 2 : passief studeren omzetten naar actief studeren

Ik heb de “loopwedstrijd” metafoor gebruikt om duidelijk te maken dat het essentieel is om je studietijd vooraf te bepalen. De metafoor is eigenlijk niet helemaal correct, om reden dat mentale en fysieke taken een aparte aanpak vereisen. Wanneer je in een wedstrijd zit en je gaat te hard, kan je je tempo aanpassen. In een mentale wedstrijd te hard pushen, zorgt ervoor dat je lichaam zal tegen reageren.

Jezelf testen is een actieve studiemethode, lezen is een passieve methode. Mogelijk heb je ooit gehoord van de Feynmank Techniek. In een volgende nieuwsbrief wordt dit extra belicht. Kort geschetst komt de techniek neer op vereenvoudigen van het studiemateriaal. Dit is een actieve techniek. Diagonaal studeren is ook een passieve techniek. Het voordeel van de actieve aanpak is dat je geforceerd wordt om efficiënter te studeren.

STAP 3 : Installeer je in een comfortabele, doch afleidingsvrije omgeving

Hoe meer afleiding, hoe meer je wordt afgeleid. Als je internet moet gebruiken tijdens het studeren, kan je een app installeren (zoals SelfControl) die websites niet nodig voor je studie blokkeren. Zonder internet studeren, is nog beter. Zet je telefoon op de stille modus. Neem pauzes, maak creëer een omgeving waarbij pauzes saai zijn, maar toch ontspannend. In dat geval krijg je niet de verleiding om het studeren op te geven. Op internet surfen, met vrienden chatten of computerspellen spelen zijn geen goede pauzes.

Soms trap je in de val, waarbij je uiteindelijk tot het besef komt dat je te lang, te intensief doorwerkt. Dit kan gebeuren als je meent niet genoeg progressie te boeken. Dit is geen ramp. Begrijp dat je probleem om te focussen niets te maken heeft met luiheid, maar een gevolg van een inadequate studie-aanpak.

3 mei 2017 Geen categorie Author: admin
Search Ont-keten
Share:
Profiles:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website. Update my browser now