Alleen de mens is tot het onmogelijke in staat!

Johann Wolfgang von Goethe

Stress- & burnout

STRESS- & BURNOUT

Men denkt vaak onterecht dat een burnout het gevolg is van werkdruk. Een burnout kan ook niet werkgerelateerd zijn. De definitie van een burnout is recent verruimd. Men spreekt nu van omgevingsfactoren, in plaats van werkfactoren.

Enkel naar de aanleiding of oorzaak kijken, is verkeerd. Realiseer jezelf dat een burnout vaak een combinatie van factoren (werk, gezinssituatie, sociale omstandigheden) is, waarbij deze in balans moeten worden gebracht.

Een standaard behandeling bestaat niet; iedere situatie is uniek. Wij gebruiken verschillende technieken, op maat van de cliënt. Hierbij wordt er gewerkt vanuit de volgende vragen:

Hoe kan ik efficiënt ontspannen en voor mezelf zorgen?

Terwijl je herstelt van een burnout, is het belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk welzijn te creëren. In de meeste gevallen negeert men ontspanning en gezondheid. Hierdoor raken we nog meer uitgeput, wat het herstelproces tegenhoudt. Wij hanteren een combinatie van ontspanningsmassage, relaxatie, en voedingsbegeleiding om energie vrij te maken en rust te bevorderen.

Hoe kan ik mijn mentale toestand bevorderen?

Er gebeuren mentaal heel wat dingen waar we geen controle over hebben. Via meditatie- en relaxatietechnieken kunnen     we de concentratie, rust, emotionele positiviteit en inzicht bevorderen.

 

Hoe leer ik mezelf beter kennen, begrijpen?

Een belangrijk aspect om uit een burnout te geraken, is aan jezelf werken. We leren je voor jezelf te zorgen (je zelfbeeld, je talenten, je keuzes, …)

Hoe kan een coaching mij helpen?

Werkgerelateerd of niet, praat erover. Vaak heb je niet genoeg energie of is het mentaal te moeilijk om zelf het probleem te verhelpen. Een coach pakt de problematiek tot in de kern aan, zodat het risico op verval minimaal is. De coachingsessie wordt voorafgegaan door een intakegesprek. We kijken dan naar de metaprogramma’s, je zelfbeeld en overleggen samen over de behandeling.

Hoe zou het zijn om stress en burnout te voorkomen?

Ik heb zelf een burnout ervaren en dacht vooraf dat het me nooit kon overkomen. Door lichamelijke signalen en stress te negeren, kom je in die situatie. Vanuit mijn kennis en ervaringen kan ik een begeleiding bieden, als je het gevoel hebt dat je afglijdt naar een burnout. Dit kan zowel ambulant als “in-house” georganiseerd worden.

Vanuit mijn eigen ervaring met burnout en mijn studies (sociaal agogisch werk en life coaching) beheers ik verschillende technieken waarmee ik een traject op maat kan samenstellen. Je hoeft geen verschillende coaches te raadplegen, zodat de behandeling betaalbaar blijft en je verhaal slechts één keer hoeft besproken te worden. Ik hanteer geen standaardbehandeling; mijn doel is een volledig herstel. Je problematiek wordt steeds discreet behandeld.

Search Ont-keten
Share:
Profiles:
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website. Update my browser now