Mijn inzichten over loopbaanbegeleiding

Sinds kort werk ik samen met AURES in het kader van inidviduele loopbaanbegeleiding met VDAB Loopbaancheques. AURES is actief over heel Vlaanderen en brengt samen met regionale coaches/counselars in kaart waar je talenten liggen. Samen zoeken we naar je doelen, verwachtingen en toekomst in je professionele leven. Dankzij loopbaancheques ontvang je 4 uur individuele coaching voor slechts 40 €.

Loopbaanbegeleiding is ontstaan in de Verenigde Staten en is rond 1970 overgewaaid naar het Verenigd Koninkrijk. In de loop der jaren is loopbaanbegeleiding steeds belangrijker geworden door de groeiende druk in de moderne werkcultuur.

Wat doet een loopbaancoach en kunnen ze een bijdrage leveren? Hieronder mijn inzichten over een kwalitatieve loopbaanbegeleiding:

 

Eerst en vooral, wat is loopbaanbegeleiding?

 

In mijn werkzaamheden maak ik een onderscheid tussen coaching en counseling. Vaak wordt alles wel eens samengevoegd onder de noemer coaching, terwijl er volgens mij een fundamenteel verschil is. Coaching neigt naar een oplossingsgerichte aanpak, waarbij de client concrete stappen worden voorgelegd, die kunnen genomen worden om doelen te realiseren. Counseling echter is meer procesgericht: je kijkt naar bekwaamheden, motivatie, … en begeleidt de client in hun zoektocht. Je gaat als counselor ook na dat er emotionele of psychologische issues zijn die ambitie in de weg staan. Ik beschouw mijn aanpak als een mix van beiden, afhankelijk van de situatie en de vraag van de client.

 

Wat zijn de gebruikelijke misvattingen omtrent loopbaanbegeleiding?

 

Het is een misvatting dat de loopbaanbegeleider met jou op zoek gaat naar een nieuwe job of een andere invulling in je huidige job. De loopbaanbegeleider zoekt samen met jou naar uitdagingen, belemmeringen, nieuwe doelen, … in je huidige job. Je issues in je huidige carrière worden ook niet opgelost door middel van één sessie.

 

Wanneer is loopbaanbegeleiding nuttig?

 

Naar mijn mening kan loopbaanbegeleiding nuttig zijn op elk moment in je professioneel traject.

 

Wanneer is het niet ideaal om loopbaanbegeleiding aan te vragen?

 

Wanneer je het gevoel hebt dat je een depressie of burnout hebt, is het aangeraden dat je hier eerst aan werkt. Wanneer je hersteld bent, kan je je terug volledig focussen op je carrière. Twijfel niet om bij burnout, werkstress of depressie een burnout coach/counselor te raadplegen.

 

Een ultieme tevredenheid in je loopbaan, bestaat dit?

 

Wanneer je echt plezier hebt in je werk, voelt het niet als werk aan. In dat geval voel je overeenstemming tussen je werk en je waarden. Wanneer je een voldaan gevoel krijgt van je activiteiten op de werkvloer, dan is je werk een extensie van je waarden.

De behandeling van burnout

 

Uit Amerikaanse research blijkt dat werkgerelateerde stress en toegenomen complexe werkpatronen ernstige schade kunnen berokkenen aan de fysieke en mentale gezondheid van werknemers. Maar liefst 89 % van de werknemers hebben stressklachten, 63 % hebben het gevoel dat ze ooit in een burnout belanden. Gelukkig is er een verhoogde waakzaamheid en een groeiend besef bij ondernemingen en organisaties om burnout te voorkomen en werknemers die een burnout ondervinden snel door te verwijzen; dit beperkt een langdurige afwezigheid en behandeling.

Naast een preventieve aanpak door de onderneming is het ook onontbeerlijk om de werknemer zelf bewust te maken. Daarin kan ons instituut helpen:

 • Welke factoren triggeren burnout en stress
 • Welk zijn de symptomen van een burnout in het vroegste stadium
 • Welke werknemers zijn het meest vatbaar
 • Hoe stress te voorkomen
 • Hoe ga je om met collega’s die aan een burnout lijden

Deze bewustwording en training kan zowel op een organisatorisch of persoonlijk niveau gebeuren.

Een beginnende burnout of een complexe vergevorderde burnout? In welk stadium ook, veel werknemers hebben hulp nodig om issues, gerelateerd aan een burnout te overwinnen, maar zeer dikwijls hebben ze geen idee waar ze hulp moeten zoeken. Daarom krijgen veel burnout patiënten medicatie voorgeschreven; een gestandardiseerde aanpak door veel artsen. Ze verzachten de pijn en de symtomen maar de oorsprong wordt niet aangepakt.

In onze praktijk worden burnout cliënten met succes behandeld. Veel van hen zijn volledig hersteld en hebben hun job met een vernieuwde motivationele instellingen hernomen. Ik ben van mening dat mijn aanpak succesvol is omdat mijn methodologie de uitwendige aspecten (fysiek – gedragingen)  – integreert met inwendige aspecten (emotionele – mentale – psychologische). Bovendien zie ik mijn cliënt als een individu, als onderdeel van systeemtheorie. Er is immers een onvermijdelijke band van de cliënt met familie, vrienden, relaties, gemeenschap en cultuur.

Sommigen beschouwen een burnout als een puur biologisch, fysiek en medisch probleem.  Anderen menen dat er een psychologische en sociologische grondslag is. Hun benadering van het burnoutprobleem is niet verkeerd, maar de manier van aanpak is soms partieel, gefragmenteerd en onvolledig; op die manier kunnen essentiële aspecten gemist worden.

Mijn aanpak is een geïntegreerde aanpak op maat van de cliënt waarbij alle aspecten gebundeld worden in een coherent kader, dat de basis van mijn werk vormt.

Wanneer je (hetzij werkgever, hetzij werknemer) het gevoel hebt aan een burnout te lijden of je merkt dat iemand mogelijk slachtoffer wordt van een burnout en stressgerelateerde problemen, twijfel niet om contact te nemen voor een vrijblijvend intakegesprek.

Mental coaching in sport

Uiteindelijk bepaalt het mentale verschil wie wint of verliest! – Sven-Goran Eriksson

 

In je hoofd win je of verlies je een race, wedstrijd of kampioenschap. Door jezelf te begrijpen en te bepalen hoe je je mentale aanpak optimaliseert, vind je het geheim van sportief succes. Zorg dat “alles in je hoofd juist zit” en dan vind je de sleutel om concurrenten te verslaan.

Onze gespecialiseerde aanpak, visualisatietechnieken, motivationele aanpak zullen je prestaties bevorderen. Ons uitgangspunt: het voornaamste obstakel om niet ten volle te kunnen presteren, ligt bij de atleet zelf. Uitdagingen worden gewonnen en verloren in het hoofd.

We kunnen hulp bieden bij specifieke problemen, maar kunnen een ook onderdeel zijn van je begeleiding of een vaste waarde zijn in de aanloop naar een belangrijke wedstrijd:

 • De aanpak van nervositeit, onrust en stress
 • Pieken naar de belangrijke wedstrijddag
 • Specifieke doelen plannen en identificeren
 • “Sportieve dipjes” overwinnen
 • Motivatie, vertrouwen en zelfinzicht verbeteren
 • Concentratie en focus verhogen
 • Omgaan met verlies
 • Relaxatie tussen competities bevorderen

De sport coaching is een leerproces waarbij we de sporter inzicht geven in zelfontwikkeling en strategieën om problemen aan te pakken. We gebruiken een “one to one approach” om de prestaties te verbeteren en goede resultaten te behalen.

Wanneer je je prestaties wil verbeteren, moet je een “elite mindset” creëren. Mentale weerbaarheid is slechts een onderdeel van de prestatie en helpt om je fysieke talenten of inspanningen te optimaliseren. We leren je strategieën om je successen op sportgebied te maximaliseren, zodat je ook beter kan omgaan met blessurelast of een mentale dip.

Mariah Carey en haar burnout

Juli 2001: na hoofdrollen in twee langspeelfilms, maakte ze aanstalten om in de talkshow Total Request Live een striptease te geven, doch ze werd tijdig gestopt. Haar manager weet dit gedrag aan een emotionele en fysieke inzinking. Kort daarna werd ze in het ziekenhuis opgenomen met extreme uitputtingsverschijnselen.

 

“Wat ik echt eens zou willen, is een pauze en tenminste één nacht slaap zonder dat iemand commentaar heeft over een video. Het enige wat ik wil, is mezelf kunnen zijn en dat had ik van het begin moeten zijn … Weet je, ik verzorg mezelf niet meer.”

 

 

Mariah Carey heeft twee weken in het ziekenhuis doorgebracht. Een voorbeeld van hoe ver het kan gaan, als een burnout onbehandeld blijft. Mariah Carey heeft na haar ziekenhuisopname rust genomen en een traject gevolgd met een burnout coach. Of je nu een acteur, muzikant, … bent, er is uiteindelijk geen verschil met de burnouts die mensen op de werkvloer ondervinden.

De faam van een bekendheid is zeer onzeker; je kan succesvol zijn op het ene moment en op het andere moment (na een flop of ziekte) geen carrière meer hebben. Ook in onze bedrijfswereld speelt dit fenomeen.

“Mensen zien een beroemdheid als een icoon, maar dat is vaak een act. In werkelijkheid zijn we soms onzeker, introvert of gereserveerd.”

De regisseur van haar laatste film zag het in ieder geval niet aankomen, net zoals dit het geval is bij leidinggevenden in de bedrijfswereld. “Ze is een harde werker en heeft nooit signalen gegeven van een inzinking. Voor mij leek ze juist wat moe.”

Nochtans waren er signalen: Carey’s gedrag, voorafgaand aan de inzinking was op zijn minst vreemd te noemen. Op haar website plaatste ze volgend bericht: “Ik kan gewoon niemand meer vertrouwen op dit moment; ik begrijp zelf niet wat er met mij aan de hand is.”

De vertrouwelingen en familieleden van Carey stelden dat ze zichzelf voorbij gelopen was, door dagelijkse vliegtuigvluchten, juist na een promotietoer. In ieder geval hebben veel mensen zich in Carey herkend, gelet de duizenden berichten op haar website.

Carey heeft hulp gezocht, weliswaar iets te laat. Laat jezelf niet wegglijden in een inzinking; roep tijdig de hulp in van een goed opgeleide burnout coach. Neem contact met ons op voor meer inlichtingen of een informatief gesprek.

Voordelen van de tewerkstelling van oudere werknemers

Bij de zoektocht naar geschikte werknemers, zouden bedrijven zich niet enkel moeten toespitsen op pas afgestudeerden of dertigers. Ze zouden aangenaam verrast zijn als ze wisten wat oudere werknemers te bieden hebben. Nochtans zijn bedrijven in Vlaanderen hiervan niet overtuigd. De vooroordelen van “te duur”, “niet mee met de technologie” hoor je het vaakst. Bij de weigering van oudere sollicitanten speelt de vermeende loonkost maar evenzeer de perceptie van de werkgevers.

Unia- directeur Els Keytsman: “Leeftijdsdiscriminatie is even verboden als die op ras of geslacht.” In het jaar 2016 werden 74 dossiers geopend bij Unia voor leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Zeker nu iedereen langer moet werken, is het niet te verantwoorden dat mensen op een leeftijdsmuur botsen. Oudere sollicitanten worden meer afgewezen, vaak om zeer vage redenen (waarbij het vermoeden van leeftijdsdiscriminatie de kop opsteekt). Vaak worden ze zelfs afgewezen nog voor de sollicitatie. De vooroordelen dat oudere werknemers trager werken, meer ziek zijn, minder gemakkelijk zaken aanleren, blijven hardnekkig voortleven. Ook het vooroordeel van de loonkost is totaal onterecht. Als oudere werknemers zelfs niet op interview uitgenodigd worden, hoe kan er dan gepraat worden over verloning?

Waarom zouden werkgevers dan oudere werknemers in dienst moeten nemen? Hieronder een aantal voordelen:

Tevreden klanten

 

De bevolking vergrijst, dit wil zeggen dat ook het klantenbestand van een onderneming vergrijst. Klanten waarderen dat ze niet alleen met jongere werknemers kunnen praten maar ook met mature contactpersonen.

Ervaren dienstverlening

 

Ervaring is zo belangrijk in een onderneming, niet alleen werk- maar ook levenservaring. Oudere werknemers hebben ervaring in de omgang met mensen en probleemoplossing, meer dan jongere werkkrachten.

Loyaliteit en werkethiek

 

Uit studies blijkt dat oudere werknemers langer bij dezelfde job blijven. Dit bespaart de onderneming tijd en geld. Oudere werknemers zijn gemotiveerd. De wil om te werken, zelfs tot op pensioengerechtigde leeftijd is aanwezig; dit zijn zaken die de recruiter duidelijk kan opmaken tijdens een jobinterview. Dan pas kan de recruiter inschatten welke waarde de oudere werknemer voor het bedrijf betekent, hoe toegewijd ze zijn. Ze zoeken naar stabiliteit in hun eigen leven en bieden daarom juist een meerwaarde.

Een mentor voor andere werknemers

 

Mature werknemers hebben levenservaring. Ze zijn vaak een aanspreekpunt voor jongere werknemers die advies of begeleiding nodig hebben. Een oudere werknemer in de organisatie die fungeert als coach of mentor voor jongere werknemers is van onschatbare waarde.

Flexibiliteit

 

Ondanks wat veel werkgevers denken, blijken 55- plussers net zo gemotiveerd en zelfs meer flexibel te zijn als jongere werknemers. Oudere werknemers hebben vaak geen jonge kinderen meer en zijn om die reden vooral flexibel. Uit een onderzoek in de Duitse automobielsector bleek dat jonge mensen doorgaans sneller repetitieve taken kunnen uitvoeren, terwijl oudere werknemers vaak sneller complexe taken tot een goed einde brengen.

Stereotype opvattingen over oudere werknemers leven momenteel bij de ondernemers. De inzet en productiviteit van een persoon wordt echter niet bepaald door iemands leeftijd.

 

Stress aanpakken in de onderneming door leidinggevenden

Leiderschap is in de loop van de jaren sterk geëvolueerd. Leiderschap beperkt zich niet meer enkel tot een administratieve rol. Sedert de opname van burnout in de wetgeving rust een belangrijke rol op de schouders van de leidinggevende.

Emotionele intelligentie – de manier waarop je omgaat met je eigen emoties en die van andere – zorgt er voor dat moderne managers en leiders stressveroorzakers tijdelijk opmerken en op die manier burnout vermijden.

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania interviewden verschillende medewerkers in de medische sector, namelijk geneesheren of verpleegkundigen die promotie maakten naar een leidinggevende functie.

Annie McKee: “de overgang van de werkvloer naar een leidinggevende functie creëert bijkomende stress en is een uitdaging voor de leidinggevende om nieuwe initiatieven te ondernemen. Wanneer de vaardigheden niet aanwezig zijn, kan stress in de onderneming een impact hebben op het beleid.”

Gebaseerd op de interviews blijken 5 vaardigheden onontbeerlijk om stress te bestrijden in de onderneming, zowel bij de medewerkers als bij de eigen functie.

Emotioneel zelfbewust handelen: het begrijpen en aandacht geven aan emoties, vaardigheden en mogelijkheden. Het herkennen van stress in de onderneming is de eerste stap naar een succesvol stressbeleid. Tracht frustratie en onrust te achterhalen; onderzoek de oorzaak in plaats onmiddellijk te reageren. Je hebt meer kans tot slagen als je je respons weloverwogen is.

Emotioneel zelfmanagement: manage niet alleen het bedrijf, maar ook emoties en gedragingen.

Drie vragen die je jezelf kan stellen bij het overwegen van een carrièreswitch

Je gaat werken met een onbevredigd gevoel over je loopbaan? Je kent een kennis die een succesvolle carrièreswitch gemaakt heeft; enerzijds ben je jaloers, anderzijds bewonder je de durf om te veranderen? Je vindt dat je te weinig verdient?

Wat de oorzaak ook is, het is een normale vraag: “Kan ik me beter vinden in een andere job? Is het tijd voor een loopbaanverandering? Volgende drie vragen doen je inzien dat dit slechts een impulsieve gedachte is of een ernstig signaal.

 

Wat zijn mijn huidige prioriteiten? En zijn deze in overeenstemming met mijn huidige loopbaan?

 

Een carrièreswitch heeft een impact op drie elementen: een voldaan gevoel, financiële armslag en tevredenheid/tijdinvulling. We willen allemaal gelukkig, welstellend, gezond zijn maar bij loopbaankeuzes zijn soms compromissen nodig. Als je de drie elementen rangschikt, wat kreeg de meeste prioriteit? Er is geen juist antwoord, dit is een persoonlijke keuze.

Als je je niet tevreden voelt, maar je huidige job voldoet aan de elementen die jij belangrijk vindt, dan is het een verstandige keuze om bij je huidige job te blijven. Als je huidige job niet overeenstemt met je prioriteiten, kan je een carrièreswitch overwegen.

 

Zijn mijn issues specifiek voor de werkomgeving of bepalend voor mijn loopbaan?

 

Issues, specifiek voor een werkomgeving zijn: een slechte manager, wantrouwen tussen collega’s of een “over mijn lijk”- mentaliteit. Bij deze issues, kan het beter zijn om van job te veranderen in dezelfde sector, of op een andere afdeling. Heb je issues, die niets met de werkomgeving te maken hebben, dan is er niets mis mee om een totaal andere carrière te ambiëren.

 

Wat wil ik doorstaan om te krijgen wat ik wil?

 

Ondervind je een mismatch tussen je prioriteiten en je huidige job, dan kan een carrièreswitch aan de orde zijn. Je huidige loopbaan stemt niet overeen met je eigenheid en je toekomstbeeld, dus verandering kan positief zijn voor jou. Voor je impulsief een nieuwe richting ingaat, denk even na over wat nodig is om je doel te bereiken. Mogelijk moet je je netwerk verruimen of gebruiken. Misschien moet je wel angst overwinnen, afwijzing aanvaarden en een tijdelijke onzekerheid aanvaarden in afwachting van je doel. Hou het doel voor ogen, denk aan de voordelen om dit doel te bereiken.

De eerste stap van een tocht, is jezelf afvragen dat je die tocht echt wel wil maken. Ben je bereid om stappen te zetten om je loopbaan te verbeteren? Of ben je eerder tevreden met je huidige status? Bij Ont-Keten helpen we jou bij loopbaankeuzes. Vraag loopbaancoaching aan en investeer slechts 40 € voor vier uur begeleiding. Op de website van VDAB vind je meer info over loopbaancheques.

Kinderen & prestatiedrang

Wat is beter? Een kind dat speelt om te winnen… of een kind dat de bloemen zoekt in een grasperk?

 

Een klassiek meesterwerk en kinderboek: “The Story of Ferdinand”, gepubliceerd in 1936, handelt over een stier die – liever dan te vechten – neerzit en de bloemen ruikt. Deze parabel, geschreven tijdens de Spaanse burgeroorlog, was een pacifistisch werkje, maar is later geëvolueerd naar één van de meest populaire kinderboeken.

Is het wel ok? Dat je kind geen zin heeft in sport, spelletjes maar eerder dromerig is en praat… Voor sommige ouders is het moeilijk aan te zien dat hun kind niet- competitief is. Echter, de overdreven vorm, laten we het een “hypercompetitief” kind noemen, is vatbaar voor stress. De druk om te presteren kan een tegengesteld effect hebben als het even niet meer lukt.

Experten in kinderpsychologie zijn sceptisch over wat algemeen aangenomen wordt, namelijk dat een kind competitie nodig heeft om psychologisch gezond en afhankelijk te zijn. Competitie is een manier om te motiveren, maar het is niet de enige manier. Competitie is slechts een bijproduct van wat wel belangrijk is in de ontwikkeling: motivatie en participatie. Het is belangrijk om competitie niet te linken aan motivatie.

 

Competitie: een tweesnijdend zwaard.

 

Een recente studie van Thurston Domina, professor Sociologie aan de Universiteit van North Carolina, heeft opgeleverd dat competitie sommige kinderen motiveert maar lang niet allemaal: “Competitiviteit is een tweesnijdend zwaard. Enerzijds is de drang om te winnen een sterke motivator. anderzijds: een kind dat enkel gemotiveerd is om te winnen, zal sneller opgeven als het doel niet bereikt wordt.

 

Intrinsieke vs Extrinsieke motivatie

 

Het is belangrijk na te gaan dat een kind gemotiveerd wordt door externe factoren,zoals trofeeën of waardering (de extrinsieke motivatie) of hun eigen gevoel/bevrediging (de intrinsieke motivatie). De laatste is ontzettend belangrijk. Het is belangrijk te weten op welke manier je kind gemotiveerd is, in plaats van hoe te motiveren. Een intrinsieke motivatie is echt, krachtig en langdurend. Kinderen hebben een goede balans tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie nodig, op alle vlakken in hun leven. Daarnaast moeten kinderen begrijpen dat winnen/ verliezen, geluk/droefheid tot het leven horen.

 

Wat kan jij doen?

 

Begin met jezelf af te vragen: “Word mijn kind enkel competitief als er externe druk is, of als het zichzelf heeft gemotiveerd?” Als je antwoord, beiden is, dan is er een goede balans. Bespreek met hen motivatie en presteren en laat hen begrijpen wat het belang is van winnen en welke les er kan getrokken worden uit verliezen. De belangrijkste vraag: ben je zelf in een goede balans? Leer kinderen na te denken: “Wat is belangrijk voor mij?” Op sommige momenten is het interessant om taken te verrichten en niet te dagdromen. Soms is het beter andersom. Intrinsiek gemotiveerde kinderen evolueren naar volwassenen die gedreven worden door de dingen die ze kunnen controleren: zichzelf.

5 mythes over burnout

Zondagavond… en je denkt aan de eerste werkdag van de week. Vroeger keek je vol goede moed de week tegemoet, nu is er iets mis. Je voelt niet dezelfde motivatie, energie als voorheen en in deze tijden van job veranderen is niet evident. Zijn dit de eerste signalen van een burnout? Mogelijk… het kan ook stress zijn? Of een combinatie van beiden?

Als je nooit een burnout hebt ondervonden, is het moeilijk om in te schatten welke tol een burnout van je lichaam en geest vergt. Ik heb zelf een burnout gehad en ik weet dat het lange tijd duurt, vooraleer je terug de oude bent. Ik trok mezelf uit de burnout spiraal en heb mij verdiept in de oorsprong en de behandeling van een burnout om anderen te helpen. Tijdens mijn studie, merkte ik dat er verschillende mythes bestaan over een burnout:

MYTHE 1 : een burnout betekent zwakte

Wanneer je jezelf in een burnout bevindt, voel je je zwak. Maar ook de buitenwereld: collega’s, kennissen die nooit aan een burnout geleden hebben, kunnen dit vinden. Wanneer je uitgeput en emotioneel bent, word je cynisch en ga je jezelf verwijten. Een burnout betekent niet dat je zwak bent. Uit studies blijkt dat de hulpvaardigheid van slachtoffers van burnout hoog blijft. Ze blijven zich ook betrokken voelen bij het werk. Het is niet toevallig dat een burnout voorkomt bij de meeste gemotiveerde en voorheen stressbestendige werknemers. Daarom lijkt het voor de andere collega’s vreemd dat hun collega niet meer in staat is om te werken.

MYTHE 2 : om een burnout te verhelpen, zijn drastische wijzigingen nodig

De grootste vrees van burnout patiënten is het verlies van de job. Nochtans vindt een groot deel van hen de job toch nog interessant. Eén van de meest effectieve strategieën ter voorkoming van burnout is “job crafting”. Laat in overleg met leidinggevenden je job aanpassen. Gebruik je waarde, kracht en passie om je job een nieuw élan te geven.

MYTHE 3 : een burnout moet je geheim houden

Dit is niet nodig. Vaak heeft je omgeving het al opgemerkt. De uitputting, het cynische en gelatenheid worden opgemerkt. Begin een gesprek met je supervisor, in de veronderstelling dat je deze persoon vertrouwt. Het is een belangrijk gesprek: wees heel eerlijk. Als je niet met je baas kan praten, praat dan met vrienden, een therapeut, een coach. Er zijn mensen die je willen helpen, je moet gewoon je hand uitsteken.

MYTHE 4 : het enige wat je nodig hebt, is een vakantie

Dit is vaak de opmerking van de leidinggevende. Ze beseffen soms het verschil niet tussen dagelijkse stress en een burnout. Ze suggereren met veel goede wil een snelle oplossing voor het probleem. Vakanties genezen echter geen burnout. Een aantal dagen voor je terug moet gaan werken, steken de symptomen immers terug de kop op.

MYTHE 5 : een burnout is hetzelfde als een depressie

Een burnout is eerder een doorgeefluik. Ik bedoel dat de extreme situatie andere ziektebeelden creëert. Zo zijn er burnout slachtoffers die niet depressief zijn, maar wel paniekaanvallen krijgen. Andere tonen meer fysieke gevolgen. Zo is gebleken dat vrouwen meer ontstekingen krijgen dan depressies, als gevolg van burnouts, terwijl dit bij mannen andersom is.

 

Een burnout is een complexe ziekte die tijd nodig heeft. Met de juiste tools kan je deze tijd beperken tot een minimum. Eén zeer effectieve tool is een begeleiding door een coach. Kies hiervoor een burnout coach met de juiste coachingsvaardigheden en opleiding. Mijn opleidingen, vaardigheden en ervaring met burnout, zorgen voor een effectieve en professionele aanpak.

 

Het NLP- bos en de bomen … | NLP

Gooi NLP op het “World Wide Web” en stel vast dat het acroniem voor “Neuro Linguistic Programming” heel wat controverse oproept. Wikipedia spreekt zelfs ronduit van pseudowetenschap. Dit is deels te wijten aan agressieve marketingstrategieën en onvoldoende opgeleide coaches die profiteren van het placebo-effect: “Wat de coachee denkt effectief te zijn, is ook effectief.” NLP, begin jaren 70 ontwikkeld door Richard Bandler en John Grinder is in de loop van de jaren haast een industrie geworden. Nochtans, het basisconcept van NLP is gebaseerd op het werk van vooraanstaande wetenschappers, zoals Milton Erickson (zie videofragment), grondlegger van de moderne hypnose, Virginia Satir (eerste uitgesproken familietherapeute) en Fritz Perl (Gestalttherapie).

Ondertussen maakt NLP ook deel uit van academische opleidingen. Verscheidene psychologen verstrekken ook NLP- opleidingen of integreren NLP in hun praktijk.

De criticasters van NLP wijzen naar extreme marketingsstrategieën en het “show- gehalte” die bepaalde NLP- kopstukken hanteren. Om een voorbeeld te geven: wil je een leuke en humoristische uiteenzettting, dan kom je bij Richard Bandler zeker aan je trekken. Ben je geïnteresseerd in een mega “guru- achtige” show, dan kom je bij Tony Robbins. Wil je een meer academische of wetenschappelijke inslag, bekijk dan het wetenschappelijk onderbouwd werk van Robert Dilts. Ook het werk van erkende psychiaters zoals Martin Seligman, Gunther Schmidt en Irvin Yalom hebben raakpunten met NLP. Bekende politici, zoals Bill Clinton, Barack Obama, Tony Blair, …, maakten gebruik van NLP-coaches tijdens hun campagnes. In de VS is NLP de laatste twee decennia zeer populair in de advocatuur. Bekende personen zoals Oprah Winfrey, Bill Gates, Tiger Woods, … werden opgeleid in NLP. Stand-up comedian Russel Brand heeft zijn verslavingen deels overwonnen door NLP.

In onze praktijk maken wij niet enkel gebruik van NLP, maar ook van hNLP, Neuro-Semantics, Familietherapie, Systemisch werk, Mindfulness. Niet omdat NLP niet werkzaam is; NLP vormt nog steeds de basis, doch de aanverwante en soms aangepaste technieken bieden een individuele meerwaarde voor de cliënt of student. Wij hebben nooit andere NLP- coaches of -trainers als concurrenten beschouwd. We zijn allemaal collega’s met éénzelfde doel. De andere (aanverwante) technieken werden nooit klakkeloos aanvaard. Ze werden kritisch belicht en in geval van meerwaarde geïntegreerd in onze praktijk.

hNLP

hNLP is ontwikkeld door John Overdurf en Julie Silverthorn. Traditionele NLP wordt gekenmerkt door een reeks technieken, toepasbaar op verschillende situaties. hNLP bevat een meer humanistische benadering. hNLP integreert quantumfysica, moderne neurowetenschap, en hypnose.

Neuro Semantics

Neuro Semantics werd ontwikkeld door Dr. Michael Hall; deze heeft samengewerkt met Richard Bandler, grondlegger van NLP in de jaren 70. Hall kreeg de opdracht om NLP aan te passen aan de moderne noden. In opdracht van Bandler, moest nagekeken worden dat NLP beter academisch kon onderbouwd worden. Ook heeft hij gevraagd om het metamodel te herbekijken. Hall werd bijgestaan door Bob Bodenhamer, een NLP- kopstuk. Er is onenigheid ontstaan tussen Bandler en Hall, waarna Hall Neuro Semantics heeft ontwikkeld. Neuro Semantics is een zeer complexe materie die niet makkelijk te begrijpen is zonder NLP- of psychologie-achtergrond. Wij maken echter al geruime tijd gebruik van deze technieken met zeer bevredigend resultaat. Vooral de uitbreiding van het metamodel levert een enorme meerwaarde.

Familietherapie

Virginia Satir was een vooraanstaande psychologe uit de VS. Ze was de grondlegger van de gezinstherapie. Zij heeft baanbrekend werk verricht dat door Richard Bandler opgemerkt werd. Het werk van Satir is veelomvattend, en zo veel meer dan de onderdelen opgenomen in NLP.

Systemische werk

Systemisch werk gaat ervan uit dat je gevormd bent door je omgeving; het gezin waaruit je afkomstig bent en je huidige relatienetwerk. In systemisch werk daagt men je uit je hulpvragen in verband te brengen met je relaties: je partner, familie, vrienden.

 

 

Op regelmatige tijdstippen organiseren wij binnenkort thema- avonden of – middagen, waarbij bepaalde facetten uit de NLP en aanverwante technieken zullen belicht worden, zoals:

 • het metamodel
 • het miltonmodel
 • NLP- technieken
 • metaprogramma’s en MBTI

Hou onze nieuwsbrieven en aankondigingen op sociale media in de gaten. Tot dan!